Tuesday, December 26, 2017

Roti wholemeal


Roti wholemeal untuk kawan2 hubby yang datang untuk discuss pasal kerja dihujung minggu. Pelengkap hidangan sup pekat makmak ZLC. Makan sup panas dengan roti fresh from oven....nyamam sekali.


RESEPI ROTI DAN DONUT LEMBUT
Resepi Oleh: Nor Jannah
Diolah Oleh: Zulfaza Loves Cooking

Bahan A:

Tepung gandum- 400 gram
Tepung wholemeal - 100 gram
Gula kasar- 80 gram
Garam- 6 gram
Yis- 8 gram
Bread Improver- 5 gram
Mentega- 55 gram

Bahan B:

Telur- 1 biji gred A
Ais Kiub- 100 gram
Air biasa- 140 gram

Cara untuk uli menggunakan mixer:

Timbang bahan A dan masukkan ke dalam bowl.

Timbang bahan B dan masukkan ke dalam A.

Putar menggunakan mixer dengan menggunakan speed rendah dahulu sehingga sebati.

Kemudian boleh tukar ke speed medium. Putar sehingga doh elastik iaitu doh licin, berkilat dan tarik tidak putus.

(Saya uli dengan BM, jadi ikut aturan BM, bahan cecair dulu diikuti dengan bahan pepejal.)

Perap doh hingga naik 2 kali ganda. Tumbuk doh dan uli seketika.

Bahagi doh dan masukkan ke dalam loyang yang digris dengan minyak atau mentega.

Biarkan naik dua kali ganda. Bakar dengan suhu oven 180°C selama 20 - 30 minit atau hingga keperangan.  (Masa bakar ikut saiz loyang dan saiz doh juga)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...