Sunday, November 12, 2017

Lamb haneth

Ceritera minggu lepas. Masakkan tempaban untuk besday party. Ingatkan tak sempat nak buat sebab hubby ajak balik kampung jumaat tu. Tapi alhamdulillah.....sabtu malam balik le sini dan pepagi tu mencari barang keperluan. Balik pasar jer terus kelam kabut sediakan. 


Hanith/haneth lamb/nasi arab hanith kambing

Sup daging

bahan2nya

750 g kambing (bertulang)
2 pcs bay leave
1 inch halia- diketuk sikit
1 biji bawang besar- belah 4
2 ulas bawng putih – diketuk sikit
1 btg cinnamom stick
5 kuntum bunga cengkih
1/2 tsp cumin powder
1/4 tsp cardamom powder
1/2 tsp black paper
1/2 tsp coriander powder
1 biji fresh tomato- buang kulit & di dadu besar
1 biji loomy( limau kering)- optional-tak letak pon tak per saja nak rasa masam, just gantikan ngan 1/2 biji jus lemon.
* Garam secukup rasa

Air secukupnya untuk merebus daging

cara2nya

Masukkan semua bahan ni dalam pressure cooker kecuali bahan * , rebus hingga daging benar- benar lembut dan empuk. Last sekali masukkan garam dan rebus lagi selama 5-7 minit. Ketepikan.


Lamb

bahan2nya

1 tbsp cumin powder- kalu letak 2 tbsp pon ok gak
1 tsp serbuk kunyit..saya letak 1/2 tsp jer kureng kuning..
1 tsp coriander powder (serbuk ketumbar)
1tsp Arabic mixed spices
1-2 tbsp minyak masak

cara2nya

Letakkan kesemua daging yang direbus tadi ke atas aluminium foil (aluminium foil tu kena double /tripel supaya tak koyak..ok)..lumurkan dengan ke semua bahan di atas hingga ok, masukkan sedikit air sup tadi (di atas), dalam 1/3 cawan dan tutup aluminium foil rapat- rapat dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan api yang paling kuat selama 10-15 minit jer.


Nasi

bahan2nya

2 cups basmathi- cuci, rendam ngan 1 tbsp garam selam 30 minit & toskan
1 tbsp tomato paste
1/2 tsp yellow food coloring
1 ketul kiub kambing MAGGI..kalu tak de amik air sup kat atas sikit buat rasa
3 kuntum bunga cengkih*
A pinch of cardamom powder..kalu tak de letak 2 biji jer*
1 btg kulit kayu manis*
1 tsp cumin powder*
1/3 tsp Arabic mixed spices
3 tbsp minyak masak
1/2 tsp rose water
Air secukupnya sbb ikut jenis beras kan..

cara2nya

Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap. Masukkan tomato paste dan pewarna, biarkan selama 1 minit. Masukkan beras dan goring hingga semua bersalut selama 1 minit dan amsukkan air panas secukupnya. Bila dah mendidih masukkan rose water dan gemburkan sedikit. Tanak seperti biasa..


Salsa tomato (saya buat salata hara yg masukkan daun ketumbar tu)

Bahan2nya

1 biji fresh tomato- buang kulit
1 biji bawang besar- medium saize
1 biji capsicum hijau/ cili hijau/ cili api-ikut suka
Jus lemon ikut kemasaman yg di ingini
Garam secukup rasa

cara2nya

Blend semua bahan hingga hancur dan simpan dalam peti sejuk


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...