Monday, October 16, 2017

Roti pound


Mood meroti bila roti yang dibeli kurang menepati citarasa. Lama juga tak meroti kebelakangan ni sebab tak cukup masa nak buat. Satu adunan dapat 2 buku roti....


Roti Pound
Zulfaza Loves Cooking

Bahan-bahan

500 gm tepung roti atau tepung gandum (saya guna tepung gandum)
290 ml air ais
2 sb susu pekat
50 gm gula
5 gm garam
30 gm susu tepung
50 gm mentega
10 gm yis

Cara-cara

1. Masukkan gula dan yis ke dalam susu suam. Biarkan 10 minit. Selepas 10 minit akan berbuih2.
2. Campurkan tepung, garam, gula dan susu tepung. Buat kolam tengah2.
3. Curahkan semua campuran susu pekat, yis dan air ke tengah2 kolam tepung.
4. Boleh terus uli sampai sebati.
5. Masukkan butter, uli lagi sehingga elastik dan doh kelihatan licin dan tidak melekat ditangan.
    Boleh juga guna breadmaker atau mixer untuk penyediaan doh.
6. Perap 1 jam. Slps 1 jam, tumbuk2 doh, bahagikan 16 biji, susun dlm loyang 8" x 8".
7. Perap lagi 1 jam. Sapukan dengan susu + telur untuk melekatkan kekacang. Boleh la dibakar.
8. Selepas dibakar, keluarkan dari loyang dan siram dengan sos karamel.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...