Thursday, June 22, 2017

Daging Lada Hitam


Menu Iftar ke 25 Ramadhan. Daging lada hitam yang hirisannya sedikit tebal. Masak dalam keadaan kelam kabut sebab balik agak lambat. Agak lama juga tak masak lauk ni. Sebab kat rumah ni memang jarang-jarang beli daging.

Masakan ni kalau taknak makan dengan nasi pun boleh....makan dengan roti perancis atau kentang pun sodap. Tak pun makan jer dengan pasta.


Daging Lada Hitam
Black Pepper Beef

1 kilo daging
 5 ulas bawang merah
3 inci halia
6 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
3 sb Lada hitam ditumbuk (jgn terlalu hancur)
8 sb sos tiram
1/2 cawan air
Minyak masak
---------
Goreng ayam/daging dengan sedikit minyak. Jgn sampai terlalu garing/kering.
Angkat dan ketepikan.
Tumbuk bwg merah, halia dan bawang putih hingga lumat.
Tumiskan bahan2 yg ditumbuk dengan minyak menggoreng ayam/daging tadi hingga naik bau.
Masukkan sos tiram. Kacau sebati.
Masukkan ayam/daging. Masak hingga empuk.
Masukkan bawang besar dan lada hitam, kacau sekejap hingga bawang agak2 layu sedikit dan angkat.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...