Sunday, May 14, 2017

Ayam Masak Halia


Ni satu lagi maakan 2 in 1. Rasa penat tak hilang, anakanda ke 3 demam panas, bergilir denga ayahnya dan adik. Mula lah idea nak masak mudah dan cepat.  Sekejap jer masak. Tumis2....dah siap.

Anak2 saya terutamanya suka sangat. Hubby pun sebab badan tak berapa sihat jadi selera kurang. Berat pun turun 5 kg dalam tempoh seminggu. Dah seminggu makan bubur nasi...saya balik dari outstation ni baru dia start makan nasi biasa.

Ok lah...berbalik pada menu ni, bulan 2 puasa nanti boleh ulang siaran. Balik kerja kekadang kelam kabut sikit....nak masak untuk berbuka. Kalau hidangan masa sahur pun ok. Simple yet delicious.....boleh hilangkan angin2 dalam badan sebab guna halia banyak.

Ayam Masak Halia
http://zulfadreamland.blogspot.my

Bahan- Bahan

1 ekor ayam (potong kecil, basuh bersih dan toskan - gaul garam dan kunyit)
6 sb sos tiram
6 sb kicab
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa

Sayuran pilihan

Lobak merah
Bunga kobis
Kacang panjang
Cili benggala
Chinese Leek

Bahan Hiris

10 inci halia
2 labu  bawang besar
6 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi merah


Cara-Caranya

Panaskan minyak dan goreng ayam hngga airnya kering dan sedikit keperangan. Masukkan bahan hiris dan tumis sehingga layu dan naik bau.

Masukkan sos tiram, kicap dan kacau rata.  Masukkan sayuran,. garam (jika perlu) serta gula. Gaul sebati. Tumjs hingga sayur masak. Tutup api, angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...