Friday, March 24, 2017

Ayam Goreng Kunyit


Dah habis modal nak memikirkan menu.... Masak ayam goreng kunyit jer la...senang. Sayur dan lauk sekali masak jer. Tak payah pening2 nak masak dua tiga lauk.

Ayam Goreng Kunyit
Zulfaza Loves Cooking

6 ketul bahagian dada ayam - hiris nipis
2 biji bawang besar - hiris
4 inci halia - hiris
8 ulas bawang putih
1 sk serbuk kunyit
Cili padi secukupnya (saya belah dua jer sebab MIL tak tahan makan pedas)
2 batang serai dititik
Garam dan gula secukup rasa

Sayuran pilihan
Bunga kobis
Kacang panjang/peas
Karot
Capsicum
Putik jagung
1 cawan minyak masak


Panaskan minyak. Masukkan ayam dan goreng hingga air ayam keluar. Masukkan kunyit, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati.

Goreng hingga ayam sedikit keperangan/garing. Masukkan bawang, bawang putih, halia dan serai. Masak hingga naik bau. Kacau selalu. Bila dah sebati masukkan sayuran. Kacau seketika hingga sayur masak. Jangan terlalu lama nanti sayur lembik tak sedap....biar bila makan rasa rangup2 lagi. Tutup api dan pindahkan ke dalam mangkuk hidangan.

***kalau suka boleh juga tambah sos tiram sebelum masukkan sayuran.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...