Saturday, November 19, 2016

Keria Kentang Sira Gula Melaka


Musim buat kuih berasaskan ubi.... Kuih2 traditional melayu yang mudah dibuat dan sedap dimakan. Saya buat frozen sebenarnya. Anak2 saya suka kuih2 melayu ni...terutamanya yg manis2 macam ni.

Sedap....banyak bintang yang saya dapat dari anak2 untuk hidangan kuih muih melayu di dapur ummi ni...Alhamdulillah.


KUIH KERIA KENTANG SIRA GULA MELAKA

Bahan kulit:
1 kg kentang ~ saya potong dan kukus hingga empuk - boleh juga rebus
1 cawan tepung gandum
gula dan garam secukupnya
2 ketul gula melaka

Caranya:

1.  Kentang (boleh ganti dengan keledek ) yang telah dikukus dibuang kulitnya, tambah garam dan gula secukup rasa dan lenyek hingga halus.
2. Dah suam, tambahkan tepung.  Uli sebati.
3. Ambil sedikit adunan, bentukkan seperti donut.  Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak, ambil kuih dan goreng dengan api sederhana besar hingga garing dan keemasan.
5. Panaskan gula melaka dengan 1/4 air hingga gula cair dan berbuih-buih. Masukkan kuih yg telah digoreng tadi. Kecilkan api. Gaul sentiasa hingga gula mengering.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...