Wednesday, August 24, 2016

Kuih Tokyo


Minum petang...semangat nak mencuba resepi Aznie Khasri. Sedap...mudah jer buat...macam apam balik cuma saiz comel2. Saya buat perisa pandan...satu adunan boleh dapat berpuluh2....kenyang makan.


Resepi Apam Tokyo /Kuih Tokyo

Bahan-Bahan:

½ cawan gula pasir/perang
1 biji telur
1 ½ cawan air (boleh guna air pandan)
2 cawan tepung gandum
½ sk soda bikarbonat
1 sk baking powder

Bahan Filling :

Kacang tanah goreng (tumbuk) + gula pasir.
Kelapa parut putih + gula.
Kaya
jem strawberry.
Jagung cream

**Saya guna kelapa parut gaul dengan gula perang dan sedikit garam. Saya letak jagung krim diikuti dengan kelapa parut kemudian lipat.



Cara Membuat:

1. Blend gula dan telur hingga kembang. Masukkan air dan blend lagi.
2. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, blend hingga sebati.
3. Panaskan kuali ‘non stick’ atau sapukan planta sedikit pada kuali non stick...
4. Tuang 2 sb  adunan tadi, kemudian bulatkn..  Buat comel2 ye....
5. Biarkan seketika, kemudian letak filling yg kita suka dan lipat.. Bole la diangkat..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...