Friday, January 29, 2016

SET NASI TOMATO

Menu tengahari ni. Lewat skit siapnya dari waktu yg dijanjikan.....lewat 30 minit...

NASI TOMATO

6 cawan beras basmathi- cuci, rendam 30 minit dan toskan 
1 cawan susu cair 
4 biji tomato - cincang 
1/2 cawan sos tomato 
2 sb minyak sapi 
5 sb minyak 
Garam secukup rasa 
Air (untuk basmathi pusa cream dalam 6 1/2 cawan)
daun pandan disimpul or daun sup cincang 

bahan tumis 

3 ulas bawang putih - hiris 
5 ulas bawang merah - hiris 
1 inci halia - hiris 
3 biji Buah pelaga 
3 biji Bunga cengkih 
1 inci Kulit kayu manis 
2 kuntum Bunga lawang 

1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu.. 
2. Masukkan susu cair, tomato, sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih. 
3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk ke dalam tempat rice cooker dan biarkan sampai airnya kering. Kacau sesekali. 
4. Apabila nasi telah kering, titiskan pewarna. Biarkan tanak sepenuhnya.
5. Boleh dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun.

AYAM MASAK MERAH

Bahan A
1 1/2 ekor ayam - potong sederhana
1 labu bawang besar ~ potong gelang atau potong baji
2 sudu makan sos tomato

2 sb sos tiram

2 sb sos cili
Minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
sedikit serbuk kunyit

Bahan B
15 tangkai cili kering Kisar
2 inc halia ~ kisar
3 ulas bawang putih ~ kisar
1 labu bawang besar ~ kisar
2 batang serai ~ titik

3 tangkai daun kari
4 biji tomato ~ potong baji
1 sb rempah kari daging
1 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Ayam cuci bersih. Kemudian gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng sehingga masak. angkat dan ketepikan

Panaskan minyak dalam kuali. Tumis rempah tumis dan bahan yang dikisar, daun kari, rempah kari hingga garing, pecah minyak dan harum. Masukkan sos2 dan kacau sebati. 

Masukkan ayam, bawang besar, garam dan gula secukup rasa. Gaulkan sehingga sebati. Hidangkan bersama nasi tomato atau nasi lain yang sesuai. 

Resepi pecuk/jelatah

1 biji timun dipotong kecil

1 biji nenas dipotong kecil

1 biji bawah besar hiris

1 biji cili merah hiris

Cuka, gula dan garam secukup rasa

Satukan dan gaul rata.


Resepi dalca 

1/2 cawan kacang dal - rendam dan rebus sampai empuk ( saya kisar skit)

1 biji terung -potong ikut suka

2 biji kentang - potong ikut suka

1 batang lobak merah - potong ikut suka

sedikit kacang panjang - potong 2 inci

2 biji tomato belah 4

1 kg santan pekat

1 sk (penuh) asam jawa bancuh dengan 1/4 cawan air

* 2 biji Bawang besar

* 2 inci halia

* 6 ulas bawang putih

1/4 cawan rempah kari daging + ikan

2 tangkai daun kari

Minyak untuk menumis

Tumis * dan daun kari hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan tumis seketika. Masukkan asam jawa. Kacau sebati. 

Masukkan air, dal dan kentang. Masak hingga kentang hampir empuk. Masukkan santan pekat, lobak. Masak hingga lobak hampir empuk. Masukkan terung dan kacang. Masak hingga mendidih dan sayur empuk. Masukkan tomato dan biarkan 2 minit. Tutup api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...