Pages

Monday, December 28, 2015

Pes asam pedas homemade dan asam pedas claypot

Harini nak share resepi pes istimewa asam pedas ZLC. Pes ni memudahkan ibu2 yg bekerja terutamanya menyediakan hidangan dirumah dengan lebih cepat. Selain digunakan untuk asam pedas, pes ni boleh juga digunakan untuk masak sambal ketam, ikan, sotong. Jom cuba....
Pes Asam Pedas ZLC versi 1

 2 cawan (cili kering yg dah dikisar)
*4 labu Bawang Putih
*10 biji bawang besar
*6 inci Halia
*4 inci/ketul kunyit hidup
Air Asam Jawa pekat dalam 1 cawan
Gula dan Garam sekukup rasa
Minyak untuk menumis
----

Kisar halus *. Tumis cili hingga pecah minyak.
Masukkan bahan yang ditumbuk/kisar dan kacau hingga naik bau dan pecah minyak. (Bahan ni boleh juga dikisar sekali dengan cili kering dan tumiskan hingga pecah minyak)
Masukkan air asam dan kacau sebati
Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih dan memekat. Sejukkan sebelum disimpan. Memandangkan bahan yg digunakan tanpa pengawet untuk simpanan dlm tempoh melebihi seminggu digallakkan simpan dlm peti sejuk.

Pes Asam Pedas ZLC versi 2

 2 cawan (cili kering yg dah dikisar)
*4 labu Bawang Putih
*10 biji bawang besar
*2 inci Halia
*4 inci lengkuas
*3 sb serbuk kari
*4 inci/ketul kunyit hidup
*1 sk serbuk jintan manis
*1 sk serbuk ketumbar
Air Asam Jawa pekat dalam 1 cawan
Gula dan Garam sekukup rasa
Minyal untuk menumis
----

Kisar halus*. Tumis cili hingga pecah minyak.
Masukkan bahan yang dikisar dan kacau hingga naik bau dan pecah minyak. (Bahan ni boleh juga dikisar sekali dengan cili kering dan tumiskan hingga pecah minyak)
Masukkan air asam dan kacau sebati
Masukkan gula dan garam secukup rasa dan biarkan mendidih dan memekat. Sejukkan sebelum disimpan. Memandangkan bahan yg digunakan tanpa pengawet untuk simpanan dlm tempoh melebihi seminggu digallakkan simpan dlm peti sejuk.


Untuk menyediakan asam pedas, cuma masukkan air, pes asam pedas. Didihkan. Masukkan ikan dan sayuran serta daun kesum dan bunga kantan. Masak hingga sayuran empuk dan ikan masak. Tambah garam dan gula jika perlu. Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment