Monday, November 9, 2015

Bahan homemade

Maklumat ni saya dapat dari Mybakingworkshop. Saya share disini sebagai arkib sendiri dan kemudahan pengunjung blog ni juga yer.....moga bermanfaat.

Tepung kek homemade

3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung

Ayak keduanya dan jadilah untuk secawan tepung kek.

Superfine flour (tepung kek)

Bahan2nya: 
1 cawan tepung gandum 
2 sb tepung jagung

Cara2nya:
1. Dalam mangkuk, masukkan 1 cawan tepung gandum yang telah di sukat tadi. Keluarkan 2 sb tepung gandum daripada sukatan itu.

2. Kemudian, masukkan pula 2 sb tepung jagung kedalam mangkuk tadi & gaul rata. 

3. Ayakkan campuran tepung gandum bersama tepung jagung sebanyak 5 - 6 kali. Sedia untuk di gunakan.

Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung kek ( superfine flour)

All purpose flour (tepung serbaguna)

Bahan2nya:
1 cawan tepung gandum
2 sb tepung kek (superfine)

Cara2 membuatnya:
1.Satukan tepung gandum bersama tepung kek. Gaul rata.

2. Ayakkan 3 kali. Sedia untuk digunakan.

Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung serbaguna ( all purpose flour)

Self raising flour (tepung naik sendiri)

Bahan2nya:
1 cawan tepung serba guna / gandum
1  1/2 sk baking powder
1/2 sk garam

Cara2 membuatnya:
1. Satukan semua bahan dalam mangkuk. Gaul rata.

2. Ayakkan campuran tepung beberapa kali. Simpan dalam bekas kedap udara.

Tips# Gandakan saja sukatan untuk mendapatkan lebih banyak tepung naik sendiri ( self raising flour)

Sour cream (krim masam)

Bahan2nya:
1/4 cawan susu segar
1 cawan UHT / Non dairy whipping cream 
3/4 sk white vinegar / cuka makan

Cara2nya:
1. Satukan susu segar bersama cuka. Biarkan 10 minit.

2. Dalam botol yang bersih & telah di sterilkan, masukan whipping cream.

3. Kemudian, tuang campuran susu segar + cuka tadi. Gaul rata & biarkan semalaman.

4. Simpan dalam peti sejuk.

Buttermilk (susu masam)

Bahan2nya:
1 1/2 cawan / 400ml susu segar/ susu cair
2 sb white vinegar / cuka makan

Cara2 membuatnya:
1. Satukan susu segar bersama cuka. Gaul rata.

2. Biarkan selama 10 minit hingga berketul2 baru digunakan.

Tips# Untuk langkah berserta gambar boleh rujuk di sini.

Brown sugar (gula perang)

Bahan2nya:
1 cawan gula pasir
2 sb molasses

Cara2nya:
1. Satukan gula pasir bersama dengan molasses. 

2. Gaul rata hingga teksturnya boleh di genggam dengan tapak tangan. Simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...