Tuesday, September 22, 2015

Nasi Minyak Khas Palembang

Terpikat dengan resepi nasi minyak dari sumber anekaresepnusantaraok.blogspot.my. Memang berbaloi mencubanya...ikut kata hubby macam briyani.....yer kot...ada iras2...cuma yang ini selain rempah ratus biasa tu ada letak rempah kari juga...

Senarai bahannya panjang lebar....tapi kebetulan semuanya ada dalam simpanan. Pukul 6.30 pagi mula memasak......7 lebih siap...sempat la hubby makan sebelum solat raya...


Resep Nasi Minyak Khas Palembang

Bahan :
  • 500 gram beras basmati, cuci dan rendam 1 jam (saya rendam 30 minit utk beras pusa)
  • 200 ml susu tawar (Susu cair)
  • 150 gram mentega/margarin (saya guna minyak sapi)
  • 100 gram bawang bombay, cincang halus
  • 100 gram tomat kaleng, cincang (Tomato dlm tin - saya guna tomato segar)
  • 1/2 liter air kaldu (air rebusan ayam/daging)
Bumbu rempah :
  • 5 buah pekak (bunga lawang)
  • 3 biji kapulaga hijau (pelaga hijau)
  • 3 cm kayu manis
  • 1 sdt adas (jintan manis)
  • 1 sdm cengkeh
  • 2 lembar daun salam (bay leaf)
Bumbu halus :
  • 4 siung bawang putih
  • 1/2 bawang bombay
  • 1/3 sdt pala bubuk
  • 2 sdm jintan (jintan putih - cumin)
  • 2 sdm adas manis (jintan manis - fennel)
  • 2 sdm ketumbar
  • 2 sdt gula
  • 2 sdt garam
  • 1 sdm jahe parut (halia parut)
  • 1 sdt kari bubuk (serbuk kari)
  • 1 sdm kapulaga bubuk (serbuk pelaga)
Bahan tabur
  • 100 gram kismis - goreng dan ketepikan
Cara Membuat Nasi Minyak Palembang :

Panaskan mentega atau minyak samin jika ada hingga betul-betul panas (Panaskan minyak)Lalu masukkan bumbu rempah, goreng untuk beberapa menit, 1 hingga 2 menit sampai minyak berbau harum (Masukkan rempah tumis dan goreng hingga terbit bau.)

Masukkan bawang bombay iris, goreng hingga lembut dan transparan (Masukkan bawang hiris dan goreng hingga naik bau)Masukkan bumbu halus, tumis hingga wangi (Masukkan bahan yg dikisar halus)

Masukkan tomat, lalu masak hingga tomat matang serta minyak terpisah dari bumbu, kira-kira 10 menit (Masukkan tomato dan masak hingga terbit minyak kira2 10 minitMasukkan susu dan dan air kaldu juga sisa bumbu lainnya, didihkan (Masukkan susu, air rebusan ayam dan air secukupnya serta baki rempah ratus yg lain)


Masukkan beras, aduk-aduk hingga air agak terserap. Lalu taburi atasnya dengan kismis (masukkan beras, kacau rata dan masak hingga airnya hampir kering. Titiskan oewarna kuning telur jika suka)

Kecilkan api hingga level paling rendah dan tutup panci dengan aluminium foil atau serbet yang bersih, tutup. (Tutup tudung periuk, kecilkan api.)

Masak hingga nasi matang, sekitar 30 menit (Tanak nasi hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. Tutup api dan biarkan selama 5 -10 minit sebelum dikareh/ gaul rata)

Hidangkan hangat dengan lauk pelengkapnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...