Wednesday, June 24, 2015

Creamy prawn and mushroom pasta (pasta udang dan cendawan berkrim)

Melayan tekak nak makan pasta....macam tekenang2 pasta yang berkrim dengan taburan udang yang lazat....cumanya saya tak buat creamy sgt....taknak muak pulak puasa2 nih...


Bila dah masak parutkan keju cheddar.....ermmmm....yumyum....heeee....sedap la ..anak2 makan tambah dua tiga kali...


Creamy prawn and mushroom pasta

Bahan2nya

300 gm sebarang jenis pasta pilihan - rebus dengan sedikit garam dan minyak hingga lembut serta toskan
250 ml cooking cream
6 ulas bawang putih di tumbuk kasar
1 biji bawang besar dicincang
1/4 cawan minyak zaiton
15 ekor udang saiz besar/sederhana
1 paket cendawan butang - hiris
1 sk basil kering
1 sk serbuk lada hitam
1 sk chili flakes
garam secukup rasa
parutan keju cheddar

Tumis bawang2 hingga naik bau. Masukkan udang dan cendawan. Tumis hingga udang masak. Masukkan pasta rebus, basil, chili dan lada hitam. Kacau sebati. Masukkan krim dan perisakan dengan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...