Wednesday, April 8, 2015

Masalah teknikal dalam pembuatan roti & punca/sebab ianya berlaku

Sumber saya fb page Golden Republic Malaysia Sdn Bhd....saya share kat sini...moga membantu kita dlm proses membuat roti....

Masalah teknikal dalam pembuatan roti & punca/sebab ianya berlaku.

1) Doh tidak mengembang:

- Yis yang sudah lama atau mati.

- Air terlalu sejuk yang menyebabkan yis tidak aktif atau air yang terlalu panas sehingga membunuh yis.

- Doh terlalu keras - kurang air.

- Tempat pengembangan doh (proofer) terlalu sejuk atau terlalu panas.

2) Roti mengempes/mengecut di dalam oven:

- Doh terlebih kembang (over proof) dan terlalu nipis.

3) Roti kelihatan terlalu pucat di bahagian tepi:

- Bekas acuan roti terlalu rapat antara satu sama lain ketika membakar - pengagihan haba yang kurang efisen.

- Suhu membakar tidak sesuai atau terlalu rendah.

4) Roti merekah di bahagian tepi:

- Suhu oven terlalu tinggi.

- Proses pengembangan tidak mencukupi.

- Bentuk yang tidak sempurna.

5) Bahagian atas roti merekah:

- Roti yang dikeluarkan dan di letakan di tempat yang sejuk - peralihan suhu panas dan sejuk akan menghasikan wap.

- Doh yang terlalu keras - kurang air semasa mengadun/menguli.

6) Roti rebah/jatuh/penyek selepas bakar:

- Doh tidak di hasilkan dengan sempurna.

- Tepung terlalu banyak/tidak seimbang di dalam resepi.

- Tempat pengembangan terlalu panas.

- Suhu oven terlalu sejuk.

7) Roti tidak masak di bahagian bawah:

- Roti yang di keluarkan dari dulang pembakar tidak di sejukan di atas redai/rak dengan sempurna. 

8) Kerak roti yang terlalu tebal:

- Dusting flour yang terlalu banyak.

- Proses pengembangan yang tidak mencukupi.

- Suhu oven yang terlalu tinggi.

9)Roti yang berat dan padat:

- Tepung yang terlalu banyak di dalam resepi.

- Proses pengembangan yang tidak sempurna.

- Sesetengan tepung seperti wholemeal. Wholewheat atau rye yang mempunyai karakter yang berat dan padat.

10) Roti yang lembap dan kasar:

- Proses pengembangan yang tidak sempurna.

11) Roti yang kering dan kasar:

- Tepung terlalu banyak didalam resepi.
- Proses menguli yang tidak mencukupi.
- Suhu oven terlalu panas.

12) Roti kelihatan bertali gelap:

- Pengulian yang tidak sempurna.
- Dulang pembakar di sapu dengan lemak sayuran "greese" terlalu banyak.
- Doh yang dikembang terlalu kering.

 
13) Roti mempunyai lubang di bahagian dalam:

- Udara tidak dikeluarkan ketika di bentuk.
- Doh dikembangkan terlalu lama (over proof).

14) Roti berbau dan berasa yis:

- Proses kembang yang terlalu lama.
- Tempat pengembangan yang terlalu panas.

 
15) Roti berasa masam:

- Proses pengembangan terlau cepat di tempat yang terlalu panas.
- Doh di kembangankan terlalu lama sebelum bakar.

Translate by : #Baking Scientist GR (GR Bake)

Sumber dari: www.kingarthurflour.com/tips/bread-troubleshooting.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...