Friday, February 27, 2015

Sup tulang


Menu all in one....bila hari kerja camni saya cuma masak 1 menu jer untuk makan tengahari. Sebab kesuntukan masa. Bagusnya menu2 camni, sayur, lauk dan kuah dlm satu periuk.....

Biasanya kalau beli tulang lembu saya selalu pilih bahagian tengkuk sebab dagingnya lebih lebih dan banyak berbanding bahagian lain. Memang la masak sup tulang tapi kalau takde isi camna nak makan......huhuhu.

Sup ni saya tak letak cili atau lada hitam......tu yang kena sediakan sambal kicap.....kalau takde rasa pedas nanti tak puas lak makan...


Sup tulang zulfaza

1 kg tulang
200 gm daging (bahagian keting)

Rebus hingga empuk


Tumis bahan di bawah hingga naik bau dan keperangan dan masukkan dlm periuk sup 

2 biji bawang besar dihiris nipis
6 ulas bawang putih hiris nipis
2 inci halia hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga

Masukkan dan renihkan hingga kentang dan lobak empuk.

3 biji kentang dibelah 4
1 batang lobak merah potong memanjang
garam secukup rasa

akhir sekali masukkan bahan di bawah dan masakkan selama 2 minit.

3 batang celery potong 2 inci
2 biji tomato belah 4

Hidang bersama sambal kicap

1/2 labu bawang putih
2 genggam cili padi
1/2 cawan kicap pekat
perahan limau secukup rasa

Panaskan minyak. Masukkan cili dan bawang putih.....tutup kuali. Goreng  hingga layu. Tutup api sebelum buka penutup. (Pastikan kuali ditutup ketika menggoreng kerana cili akan meletup.) Kisar bersama 1/2 cawan kicap + jus limau hingga lumat.

Penyaram a.k.a cucur jawa a.k.a topi mexico lembut

Penyaram a.k.a cucur jawa lembut walaupun pada keesokan harinya. Saya rasa resepi paling lembut hasilnya.... Saya perap dua jam saja sebab nak bekalkan anak sekolah petang.

Sumber resepi saya fb group resepi kita.


Kuih ni jadi bersarang2 di dalamnya.

Penyaram a.k.a cucur jawa lembut a.k.a topi mexico

Bhn2:

500 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
650 ml air ( 200 ml air panas dan 450 ml air sejuk biasa )
3/4 sk garam 
500 gm gula apong + gula merah (saya guna 400 gm gula apong dan 100 gm gula merah)
Minyak masak secukupnya

Cara2nya

Dlm bekas satukan tepung gandum dan tepung beras. Dalam bekas lain, bancuh gula dgn 200 ml air panas (boleh juga dimasak seketika utk mcairkan gula). Apabila gula cair, blh lah tambahkan air selebihnya. Tuang air tadi ke dalam adunan tepung dan kacau guna hand whisk hingga sebati, masukkan garam kacau lagi sebati. (Saya kisar dengan blender bagi mendapatkan adunan yg tidak berketul)

Perap semalaman. Panaskan 1 cwn minyak masak (guna api perlahan). Ambil sesenduk kecil dan tuang ditgh2 kuali. Biarkan ia masak dsri tepi hingga ke tgh barulah diterbalikkan, toskan minyak. Kuih ni memang digoreng satu persatu. Slmt mcuba.



Wednesday, February 25, 2015

Banjo (burger telur)


Dinner mlm ni dan sarapan esok....banjo @ burger telur dengan roti burger pandan homemade......biasa buat warna putih atau hitam....kali ni ubah citarasa.....heeeee..

resepi roti di link roti burger pandan

bahan2nya 

Telur
bawang hiris nipis
lada hitam
garam

Dadar telur dengan lada hitam dan garam secukup rasa. Panaskan kuali. Tuang sedikit minyak. Letak acuan bulat dan masukkan bawang dan goreng hingga naik bau. Masukkan telur dadar dan masak hingga telur masak....kacau sedikit ketika dlm acuan. 

Keluarkan dari acuan apabila sebahagian besar telur dah mengeras dan terbalikkan supaya kedua2 belah masak sekata.


Roti burger pandan

Roti burger pandan ni buat untuk sarapan...... buatkan banjo jer. Kejadian roti ni memang cemerlang....ringan jer selepas dibakar....gebus giler...

Roti burger pandan

Bahan2nya

250 tepung roti/gandum
100 gm yogurt
60 gm air
25 g telur (1/2 biji)
20 gm gula (saya letak 30 gm)
3 gm garam
30 gm margerin
2.5 gm yis
1 sk baking powder
1 sk pandan paste

Kalau uli tangan, satukan semua bahan kecuali margerin. Uli sebati dan masukkan marjerin. Terus uli hingga doh tak lekat ditangan dan mangkuk serta licin dan elastik.

Saya guna BM. Masukkan bahan cecair diikuti dengan pepejal. Set ikut arahan BM.

Perap selama sejam dalam bekas dan tutup dengan tuala lembab.Bila dah cukup masa, tumbuk doh utk kuarkan anginnya dan bahagi dok ikut citarasa. Lepas tu bulat2kan, susun dalam loyang. Biarkan naik 2 X ganda. Sebelum tu panaskan oven 15 minit sebelum bakar. Suhu oven 180 - 200°C selama 20 minit atau hingga keperangan.


Lepat pisang tepung beras

Daun pisang ada, pisang masak pun ada bawak balik dari kampung. Kalau tak dibuat sesuatu nanti rosak pulak...
Biasanya bila buat lepat guna tepung gandum tapi kali ni guna tepung beras pulak. Daun pisangnya lebar2 maka terhasil la lepat lonjong nih....


Lepat @ belebat pisang
Bahan-bahan

Daun pisang secukupnya- di layurkan dan di lapkan bersih
20 biji pisang abu yg masak- dilenyek halus
1/2 cawan gula pasir @ ikut citarasa
5 sudu besar merah
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan air
1/2 biji kelapa parut 
secubit garam

Cara-Cara

Layurkan daun pisang secukupnya. Lenyek pisang sehingga hancur, masukkan gula pasir, gula merah, air dan gaul sebati.
Masukkan tepung beras, gaul lagi dan masukkan kelapa parut dan sedikit garam. Gaul lagi sehingga sebati. Ambil dua sudu besar adunan dan letak atas daun pisang.

Daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung dngn kemas spt membungkus nasi lemak. Didihkan air di pengukus, setelah mendidih, bolehlah kukus kuih selama 30 minit. Setelah siap bolehlah di angkat, sejukkan dan hidangkan.

                     Letak adunan di atas daun

Gulung daun pisang...

Lipat satu hujung dan hentak2 skit supaya aduan padat

Kemudian lipat hujung yang satu lagi pulak...gunting hujung daun supaya sekata.

Susun dalam loyang dan kukus selama lebih kurang 30 minit.

Cornflake susu (cornflake madu)

Misi menghabiskan cornflake. Time ni musim diorg taknak makan cereal....terbiar jer takde sapa yg sudi....daripada terbiar rosak, lebih baik ummi buatkan cornflake madu bersusu ni sambil reka resepi baru ni....hehehe.
Sedap juga cornflake susu ni.....ada rasa lemak2....lain kali nak try buat tanpa madu plak.....nak buat susu + mentega + gula jer...
Bahan A 
125 gm mentega
1/4 cwn gula perang/putih
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan madu

Bahan B 
500 gm bijirin cornflakes @ lain2
1 cwn kismis (jika suka)
1 cwn badam cincang panggang/gajus (jika suka)
Hiasan
Mangkuk kertas kecil
Ceri merah dan ceri hijau diptng kecil (saya taburkan dengan manik hundred thousand jer)
Panaskan bahan A sehingga mentega dan gula cair. Setelah cair, tutup api dan masukkan bahan B, gaul rata.
Sudukan ke dalam mangkuk kertas kecil.Hiaskan dengan hirisan ceri merah dan ceri hijau.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 8-10 minit.Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Monday, February 23, 2015

Sticky chicken wings

Menu tengahari ni....masak lauk jer sebab nasi beriani yg dibeli sabtu lepas masih ada 4 bungkus lagi. Resepi asal guna chicken wing...saya guna drumstick. Pastu saya tambah lada hitan skit dan tabur ngan bijan yg disangai.


Sticky chicken wings

12 Chicken wings
1/3 Cup (80ml) Fresh lemon juice
1/3 Cup (80ml) Soy sauce
1/3 Cup (80ml) Smooth apricot jam, melted
1/3 Cup (80ml) Nando’s PERi-PERi sauce

Directions

Preheat the oven to 160ÂșC. Trim the chicken wings, if necessary and arrange in a shallow ovenproof dish. Blend the remaining ingredients and pour over the wings. Roast for about one hour, turning occasionally, until the chicken wings are cooked and golden brown. 


Arabian Al faham Chicken



7 spices chicken dah biasa sangat buat....kali ni cuba pulak al faham chicken ni. Rupa dah ada iras2 ayam percik jer...

Resepi ni saya jumpa kat http://www.cheenachatti.com/recipe/alfaham-chicken-preparation-recipe/  Sedap dan bahan pun mudah jer nak dpt...


Arabian al faham chicken

Ingredients

Whole chicken with skin : 4 nos (4 ekor ayam)
Onion : 3 medium sized ( 3 biji bawang besar)
Ginger : 1 inch piece (1 inci halia)
Garlic : 8 cloves (8 ulas bawang putih )
Green Chillies : 4 nos (4 biji cili hijau)
Tomato : 4 nos (4 biji tomato)
Curd/yogurt : 1/2 liter ( 2 cawan curd/yogurt)
Lemon extract : 2 lemons (perahan 2 biji lemon)
Salt , Pepper : As needed (garam dan lada hitam secukup rasa)
Olive oil : 2 tsp (2 sk minyak zaitun)
Arabic Masala : 2 tsp (2 sk arabic masala)

Preparation of Arabian Al faham Chicken

Divide each chicken lengthwise into two pieces.
Blend the ingredients Onion, Ginger, Garlic, Green chillies, and tomato into a fine paste.

Mix the curd, lemon extract, Arabic masala, salt, pepper powder and olive oil and add the #2 paste to this. Spread this paste over the chicken pieces thorughly and keep it for 2-4 hours. Grill it and serve alfaham hot with Khuboos, Appam, Idiyappam

For Arabic Masala preparation

1 cup cumin seeds (whole)
1 cup fennel seeds (whole)
1 cup cinnamon sticks
1 cup coriander seeds (whole)
1/2 cup pepper corns (whole)
1/4 cup dried red chillies (whole)
1/2 cup turmeric powder

PS : Arabic Masala is almost same as the Indian Garam Masala. If you are in the middle east, its available under names like Bezar. If you want to prepare it locally, you can follow these instructions adapted from The Complete United Arab Emirates Cookbook. 

Add the cumin seeds, fennel seeds, cinnamon sticks, coriander seeds, pepper corns and dried chillies into a frying pan and roast over a low flame, stirring it continuously, until the spices turn golden color. Remove from heat and grind in a blender. Keep in an air tight container.



Hanith/haneth lamb/nasi arab hanith kambing

Menu untuk tetamu istimewa hubby...... Alhamdulillah, walaupun hubby takde tapi berkesempatan juga melayan tetamu (tempat kerja hubby sebenarnya) bersama2 kawan2 hubby. Anak2 pakat demam ramai2....tak sempat nak buatkan cuppies....potong buah jer jadi pencuci mulut....

Masih kekal menggunakan resepi dari sumber yang sama dengan sebelum ini iaitu lydia honey.....



Sup daging

bahan2nya

750 g kambing (bertulang - shoulder)
2 pcs bay leave
1 inch halia- diketuk sikit
1 biji bawang besar- belah 4
2 ulas bawng putih – diketuk sikit
1 btg cinnamom stick
5 kuntum bunga cengkih
1/2 tsp cumin powder
1/4 tsp cardamom powder
1/2 tsp black paper
1/2 tsp coriander powder
1 biji fresh tomato- buang kulit & di dadu besar
1 biji loomy( limau kering)- optional-tak letak pon tak per saja nak rasa masam, just gantikan ngan 1/2 biji jus lemon.
* Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus daging

cara2nya

Masukkan semua bahan ni dalam pressure cooker kecuali bahan * , rebus hingga daging benar- benar lembut dan empuk. Last sekali masukkan garam dan rebus lagi selama 5-7 minit. Ketepikan

Lamb
bahan2nya

1 tbsp cumin powder- kalu letak 2 tbsp pon ok gak
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp coriander powder (serbuk ketumbar)
1tsp Arabic mixed spices
1-2 tbsp minyak masak
1/3 cawan air rebusan daging

cara2nya

Letakkan kesemua daging yang direbus tadi ke atas aluminium foil (aluminium foil tu kena double /tripel supaya tak koyak..ok)..lumurkan dengan ke semua bahan di atas hingga ok, masukkan sedikit air sup tadi (di atas), dalam 1/3 cawan dan tutup aluminium foil rapat- rapat dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan api yang paling kuat selama 10-15 minit jer. 


Nasi

bahan2nya

2 cups basmathi- cuci, rendam ngan 1 tbsp garam selama 30 minit & toskan
1 tbsp tomato paste
1/2 tsp yellow food coloring
3 kuntum bunga cengkih*
A pinch of cardamom powder..kalu tak de letak 2 biji jer*
1 btg kulit kayu manis*
1 tsp cumin powder*
1/3 tsp Arabic mixed spices
3 tbsp minyak masak
1/2 tsp rose water
Air + air rebusan kambing secukupnya sbb ikut jenis beras kan.. (beras pusa: 1 cwn beras : 1 1/4 cawan air/cecair)

cara2nya

Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan bertanda, tumis sekejap. Masukkan tomato paste dan pewarna, biarkan selama 1 minit.
Masukkan beras dan goreng hingga semua bersalut selama 1 minit dan masukkan air panas secukupnya. Bila dah mendidih masukkan rose water dan gemburkan sedikit. Tanak seperti biasa..


Salasa hara

1 pokok daun ketumbar
1 biji bawang besar
2 biji tomato
1 biji lemon (perah airnya)
5 biji cili hijau
cili padi jika mahu pedas
Garam dan gula secukup rasa
sedikit air

Kisar semua bahan, jgn terlalu halus.


Garden of salad...


Saya hidangkan juga nasi ni bersama arabian al faham chicken... takut ada tetamu yg tak suka lamb....

Arabian Al faham chicken....rupa ada iras2 ayam percik tapi rasa jauh berbeza....sedapppp....

Sunday, February 22, 2015

Sardine puff cara mudah menggunakan roti paratha

Aktiviti petang hari minggu...... dua tiga menjak ni member2 group wasap sekolah asyik dok post sardine puff paratha mudah nih....saya pun jadi tak sabar2 nak cuba....cam senang jer....cam sedap jer....

jadi ini la hasilnya.....paratha tak rupa lempeng lagi....haaaaahaaaahaaa.....bestnya...jom la tengok resepi jap...

Sardine puff @ ZLC

bahan2

1 tin besar sardine
1 biji bawang holland dicincang
cili padi dihiris halus
Sedikit garam 

Buang sos sardine dan tulangnya. Hancurkan sardine dan satukan dengan bahan2 lain dan gaul rata.

12 keping roti paratha
1 biji telur dikocok untuk sapuan

Cara2nya (rujuk gambar dibawah)

Bahagi 2 roti. Letakkan inti sardin ditengah2. Lipat menjadi bentuk 3 segi. Tekan hujungnya dengan garfu atau klim macam karipap.
Susun atas loyang digris dengan mentega. Sapukan telur. Bakar pada suhu 180°C selama setengah jam atau hingga keperangan.







Mee bandung

Bila kat kg macam2 rasa nak masak....siang dah makan nasi jadi memalam ni tular selera makan mee pulak la...

Mee bandung zulfaza

Bahan2nya

1 biji bawang besar cincang/hiris
6 ulas bawang putih cincang/hiris
5 sb cili kering kisar
5 sb sos tomato
5 sb sos cili
3 sb sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
15 ekor udang
3 ekor sotong dipotong bulat
Boleh juga madukkan isi ayam/daging/fish ball/fish cake dll
5 biji telur
1 biji karot potong mancis
Sawi/kobis/kobis bunga/tomato dll ikut citarasa
Air (kalau ada air rebusan(stok) daging/ayam lagi sedap
Minyak untuk menumis

Mee kuning dicelur

Hiasan (pilihan)
Limau nipis
Cili jeruk/cili merah potong
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
taugeh

Caranya

Tumiskan bawang dan bawang putih hingga keperangan. Masukkan cili. Tumis hingga naik minyak.

Masukkan sos2. Kacau seketika. Masukkan air secukupnya dan kacau sebati. Masukkan sotong. Pecahkan telur. Biarkan seketika hingga telur mengeras. Masukkan sayur dan udang. Masak hingga udang berubah warna dan melengkung....biar didih. Tutup api dan hidangkan bersama mee dan tabur bahan hiasan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...