Monday, November 17, 2014

Bun manis cheese

Bahan-bahan

2 cawan tepung roti atau tepung gandum (saya guna tepung gandum)
3/4 cawan + 1 1/2 sdb susu suam
1 sdt garam (saya kurangkan 3/4 sdt garam shj) nak kurangkan lagi pun boleh.
1 sdb gula
1 1/2 sdb susu tepung (saya guna susu tepung kambing)
4 sdt butter
2 sdt yis
Bahan sapuan sblm bakar - telur + susu segar
Bahan sapuan slps dibakar - mentega (tak letak)
Saya tabur kekacang....

Cara-cara

1. Masukkan gula dan yis ke dalam susu suam. Biarkan 10 minit. Selepas 10 minit akan berbuih2.
2. Campurkan tepung, garam dan susu tepung. Buat kolam tengah2.
3. Curahkan semua campuran susu ke tengah2 kolam tepung.
4. Boleh terus uli sampai sebati. Doh agak lembik dan melekit2. (Jangan tambah tepung)
5. Masukkan butter, uli lagi sehingga kenyal. Doh yg melekit2 tadi akan berubah menjadi kenyal..
6. Perap 1 jam. Slps 1 jam, tumbuk2 doh, bahagikan 16 biji, susun dlm loyang 8" x 8". Taburkan cheese dan gula halus secukupnya.
7. Bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau atasnya keperangan guna api atas bawah. Kemudian 10 minit lagi api bawah sahaja.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...