Saturday, October 25, 2014

Cendol

Cendol sedap buat sendiri...puas minum....kalau yang beli kekadang terlebih air kapur.....ada yang rasa hangit semacam.....

Ada resepi yang campurkan tepung jagung...tapi dua2 pun ok...jadi cendul yg sedap juga....

Yang ini saya guna gula apong teh C Peng dari sarawak tu....sedap sungguh jadinya...


Gula teh c peng....

Yang bawah ni saya guna gula melaka....warnanya kurang gelap....


Bahan-bahan ( 4-5 orang )

1 cawan tepung beras
3 cawan air pandan
secubit garam
1 sudu kecil air kapur
sedikit pewarna hijau (option)

Cara-cara

Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
kacau selalu supaya tidak hangit. 


Sediakan bekas yang berisi air sejuk.


Masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk.

Kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang atau atau plastik - potong bucunya dan picit dalam air. simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....



Air cendul

santan pekat
Air gula melaka/merah/gula apong
cendul
garam
ketul ais

Satukan. Semua bahan. Sedia dihidang....



##############$$$$$$##############

Resepi berasaskan cendul...

Talam Cendol

Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc./11x11 inc )
Lapis Bawah :-
225 g tepung beras (cap gajah)
1 sb tepung ubi
2 sk garam
800 ml santan cair(akak guna 300ml santan KARA+500ml air)
130 g cendol pandan - http://www.myresipi.com/top/detail/7398...atau beli cendol yg dh siap jual...
60 g kacang merah yg direbus empuk
60 g biji jagung direbus
60 g gula halus
Lapis Atas(Serikaya) :-
*600 ml santan pekat(akak guna 400ml santan KARA+200ml air)
*200 g gula melaka - dihiris halus
*50 g gula halus
*1/4 sk garam
5 biji telur
60 g tepung gandum
30 g tepung beras
Cara-cara
Masak bahan2 bertanda * untuk serikaya hingga gula larut.Tapis dan sejukkan.Ketepikan.
Panaskan kukusan dan masukkan loyang yg disapu minyak sekeliling.
Cara2 untuk lapisan bawah :-
Santan,tepung2 garam dan gula digaul rata dan masak hingga hampir pekat dan tuangkan cendol,kacang merah dan jagung dan gaul rata.Matikan api.
Tuangkan adunan terus ke dalam loyang yg telah dipanaskan dan kukus hingga masak atau selama 15 min.Sambil itu siapkan lapisan atas(serikaya)
Cara2 untuk lapisan atas (serikaya):-
Satukan *santan yg telah dimasak dgn gula tadi bersama telur dan tepung.Kacau hingga sebati dan tapis.Masak hingga adunan serikaya pekat atau masak kaedah double-boil supaya adunan tk mudah hangit pd dasarnya.
Apabila serikaya pekat,tuangkan ke atas lapisan bawah dan kukus lagi hingga adunan masak atau selama 20 min di atas api sederhana.
Biar kuih benar2 sejuk.
Bolehlah dipotong dan disajikan.

Puding/Agar-Agar Cendol

Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah
500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam
Bagi Lapisan Atas
500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam
Cara-cara
Bagi Lapisan Bawah
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
Bagi Lapisan Atas
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...