Saturday, July 5, 2014

Laksam

Buat laksam sendiri...puas makan. Ulam2nya apa yang ada dan yang sempat jer la....dah nak masuk waktu berbuka masih sibuk mengukus laksamnya.

Dulu suka buat sbb Allahyarhamah kakak suka makan. Bila dia dah takde lama tak buat sbb takde permintaan......bulan puasa ni tetiba teringin nak makan yang buat sendiri sebab yang beli tu selalu tak lepas standard.


Versi 1 sumbernya saya lupa.
Bahan2nya

500 gm tepung beras
5 sb tepung gandum
2 sb tepung ubi
10 cawan air

Saya guna Versi 2 dari Aziekitchen sbb senang nak sukat tak payah keluarkan penimbang. Cuma bahan2nya saya ikut versi 1....tambah tepung ubi.

Bahan-bahannya:                                                              
3 cawan tepung beras  (saya kurangkan 2 sb tepung beras dan campur 2 sb tepung ubi)      
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam (3 cawan air mendidih campur  2 cawan air biasa )

Cara2nya:                          
                                                                     
Satukan semua bahan dan kacau rata. Panaskan pengukus sehingga mendidih. Letakkkan tudung periuk atau  apa apa bekas yang leper ke dalam pengukus dan sapu minyak. Kacau agar adunan tidak mendap dan tuang ke atas tudung periuk. Cantik..... langsung tak melekat.


BAHAN KUAH

1 kg ikan kembung direbus ambik isi dan kisar
1/2 kg santan pekat
 1 gelas air untuik tambahan (untuk suaikan cair atau pekat

KISAR

10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai diketok
1 inci halia
1camt serbuk lada hitam
3 keping asam gelugur
Garam
gula secukup rasa.

Satukan semua bahan di atas dan masak di atas dapur sehingga mendidih dan masak.Masukkan garam dan gula.Sesuaikan rasa dan kepekatan, boleh lah diangkat.Jika terlalu pekat boleh ditambah dengan sedikit air panas.

ULAM

Kacang panjang
Bawang besar
Timun batang
taugeh
Bubga kantan
Kubis

SAMBAL                                                                                          
Cili padi
Cuka
Garam
Gula
Kisar semua bahan diatas                                                                                     
BAHAN LAIN

Garam
Belacan       

                          
CARA MENGHIDANG  
     
Masukkan laksam ke dalam pinggan.Sendukkan kuah dan tuang ke atas laksam tadi.Tabur hirisan ulam ulaman.Akhir sekali letakkan sambal.Kalau suka boleh letakkan belacan dan jika mahu lebih masin tambahkan dengan sedikit garam sebelum menggaulnya.           

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...