Friday, February 28, 2014

Ikan kukus asam boi

Menu tengahari sabtu....ikan kukus asam boi. Masakan mudah....dan bebas minyak....elok untuk yang sedang berdiet....

Kuah saya nampak gelap sikit sebab guna kicap biasa. Kat rumah ni takde stok kicap cair.


RESEPI IKAN KUKUS ASAM BOI
Source: hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
Ikan yang sesuai utk kukus - saya guna jenahak
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1-2 batang serai - hiris
1 inci halia - hiris memanjang halus
5 biji asam boi putih atau lebih
1/4 batang carrot - hiris memanjang halus
Tomato cherry @ biasa - belah 4
Daun ketumbar
1 sb sos ikan
1 sb kicap cair - saya guna kicap masin
1 sb sos tiram - (optional)
Hirisan limau atau jusnya
Cili padi dan cili merah - ikut kepedasan masing2 - hiris@ketuk
Garam - jika perlu - hana tak letak sbb sos ikan dah masin.
Tepung jagung+air sedikit (jika ingin kuah pekat) - hana tak letak
Cara-cara
Rendam asam boi dgn air panas (air paras asam boi,jgn byk sgt) sehingga kembang. Kemudian kikiskan sedikit.
Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih.
Letak ke dalam pinggan@mangkuk tahan panas yang sesuai.Susun@taburkan bahan2 lain ke atas ikan.
Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair, sos tiram, garam jika perlu. Kemudian curahkan ke atas ikan.Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.
Kukus ikan selama 15min atau hingga masak.Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar lagi sekali.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...