Saturday, January 11, 2014

Roti paun

Hari ni buat mkn2 kecil2an sempena besday my boboyboi yg ke 3....menu ringkas jer utk minum petang....buat kek span, roti n bubur kacang durian dan pasta olio oglio....

Kali ni cari resepi simple2 tapi sodap yg diejas skit, buat mcm tiger bread, guna resepi allrecipes.com....mcm kat bawah ni.

2 tablespoons rice flour (corn flour)
4 tablespooons milk
A drop of sesame seed oil

Mix the milk and rice flour together with a drop of sesame seed oil and coat the loaf.

Jom tengok resepi Roti Paun yang saya jumpa kat sini:

Sumber: Koleksi Resepi Pilihan Diana via Dari Dapur Suzi
Cnp from kecikkenot.blogspot

Bahan-bahannya :

6 cawan tepung gandum
1 ¾ cawan susu cair/ susu segar  (saya kurangkan jadi 1 2/3 cawan)
3/4 cawan gula halus (kurangkan jadi 1/2 cawan)
1 paket (11 gm) yis
3 biji telur
60 gm mentega
(Tambah 1 sk baking powder)
sedikit pewarna kuning saya ganti dengan vanilla extract
1 sk garam

Cara-caranya :

1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati.
4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.
6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu  170’C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
8. Keluarkan roti dari ketuhar sewaktu ia panas sapukan lagi dengan mentega. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...