Tuesday, July 23, 2013

Spiral pasta dengan black pepper meat ball


Dari hari tu dok teringan makan meat ball dengan sos lada hitam. kebetulan sos lada hitam yg buat chic chop tu ada lagi jadinya recycle jer ler apa yg ada cumanya masa dok panaskan tu tertuang air lebih skit la pulak....jadi sos tu sedikit cair. 


Walau macam mana pun rasanya tetap sedap. 
Tak caya tanya anak2 saya tu....

200 gm pasta spiral direbus hingga empuk dengan sedikit garam
15 biji meat ball

Utk sos lada hitam

Panaskan 120 gm mentega.
Apabila dan cair dan panas, masukkan 4 sb tepung gandum.
Goreng hingga keperangan.
Masukkan 3/4 liter susu segar, kacau hingga sebati.
Masukkan 4 sb lada hitam yang ditumbuk halus.
Tambahkan 500 ml air, masukkan cendawan butang yg dihiris nipis dan bebola daging dan biarkan mendidih.
Pastikan sos sentiasa dikacau supaya tidak hangus atau membuak.
Tambah 6 sb sos tiram, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sebentar dan tutup api. Hidangkan bersama pasta.

*****Sekiranya sos terlalu pekat selepas disejukkan, tambah air mendidih dan kacau sebati.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...