Wednesday, July 31, 2013

Puding Roti





Bahan2 puding:

8 keping roti (sapu butter depan belakang dan potong 4)
2 senduk kismis
2 senduk gula
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
3 cawan susu segar

Bahan2 kuah:

1 tin susu cair
1 tin air
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard (bancuh dengan air sedikit)
1 sudu teh esen vanilla

Cara2 membuat puding:

1. Susun roti yang telah dipotong ke dalam loyang berselang seli dengan kismis dan ketepikan (Sia guna loyang bulat saiz 10.5 inci).
2. Pukul telur, gula dan esen vanilla sampai gula hancur. Kemudian masukkan susu dan kacau sebati. 3. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi roti dan biarkan sekejap dalam 5 minit untuk roti kembang. Tabur sedikit gula atas adunan (kalau suka supaya nampak lebih cantik perangnya bila lepas bakar)
4. Panaskan oven 190 darjah celcius. Bakar puding selama 20 minit.
5. Setelah masak, sejukkan sebelum dimakan bersama kuah.

Cara2 membuat kuah:

Masukkan semua bahan dalam periuk. Kacau atas api sampai sedikit mendidih. Sejukkan sebelum dimakan bersama pudding roti.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...