Friday, June 28, 2013

Kerang goreng berlada

Menu tengahari jumaat. Kebetulan bercuti sbb takde orang jaga anak. Sempatlah ke pasar membeli dua tiga jenis lauk. Kalau dah pegi pasar tu macam2 nak dibeli. Kepala pun ligat mereka macam2 resepi....
Tengahari ni akhirnya memutuskan utk menyediakan dua jenis masakan. Kerang dan udang lipan yang dibeli tadi.
Utk masakan kerang ni, saya kurangkan sukatan cilinya sebab anak2 suka kerang, kalau pedas sangat nanti terbantut pulak selera diorang.
Sekilo kerang bersihkan
5 biji bawang merah ditumbuk
5 ulas bawang putih ditumbuk
2 batang serai diketuk
2 helai daun kunyit dicarik kecil
5 sb cili kisar (cili kering yg telah direbus dan dikisar halus)
3 sb air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
---------
Tumis bawang merah dan putih hingga naik bau dan masukkan cili. Tumis hingga terbit minyak.
Masukkan serai, air asam, garam dan gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
Masukkan kerang dan gaul rata. Masukkan sedikit air. Biarkan seketika. Masukkan daun kunyit dan kacau sekejap sebelum tutup api.
Dah siap.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...