Saturday, December 1, 2012

Daging @ ayam black pepper

1 ekor ayam sederhana @ 1 kilo daging
 5 ulas bawang merah
3 inci halia
6 ulas bawang putih
3 biji bawang besar
3 sb Lada hitam ditumbuk (jgn terlalu hancur)
8 sb sos tiram
1/2 cawan air
Minyak masak
---------
Goreng ayam/daging dengan sedikit minyak. Jgn sampai terlalu garing/kering.

Angkat dan ketepikan.

Tumbuk bwg merah, halia dan bawang putih hingga lumat.

Tumiskan bahan2 yg ditumbuk dengan minyak menggoreng ayam/daging tadi hingga naik bau.

Masukkan sos tiram. Kacau sebati.

Masukkan ayam/daging. Masak hingga empuk.

Masukkan bawang besar dan lada hitam, kacau sekejap hingga bawang agak2 layu sedikit dan angkat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...